O‘SMIRLIKDA SHAХS RIVOJLANISHIGA TA’SIR ETUVCHI ICHKI VA TASHQI OMILLAR - Rajabova Gulhayo Odilovna (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada o‘smirlik davrida shaxs rivojlanishiga ta’sir ko‘rsatadigan ichki va tashqi omillar tizimli tarzda yoritib berilgan. O‘smirlik — psixologik, emotsional va fiziologik o‘zgarishlarning keskin kuchayadigan bosqichi bo‘lib, bu davrda shaxsning dunyoqarashi, o‘z-o‘zini anglash jarayoni, ijtimoiy munosabatlari shakllanadi. Maqolada temperament, xarakter, o‘ziga bo‘lgan baho kabi ichki omillar, shuningdek, oila, maktab, do‘stlar va ommaviy axborot vositalari kabi tashqi omillarning o‘zaro ta’siri tahlil qilinadi. Muallif o‘smirlar tarbiyasida individual yondashuvning ahamiyatini ta’kidlab, amaliy tavsiyalar ham beradi. Maqola psixologlar, pedagoglar hamda ota-onalar uchun foydali bo‘lishi mumkin.