SODDA GAP VA UNI OʻQITISHNING INNOVATSION TAʼMINOTINI YARATISH - Eshpoʻlatov Bobomurod Muzaffar oʻgʻli (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada umumiy o‘rta ta’lim tizimida ona tili ta’limini samarali tashkil etish, xususan, sintaksis doirasidagi o‘quv materiallarini takomillashtirish masalalari yoritilgan. Tilshunoslikda sodda gapning metodik va nazariy asoslari, substansial yondashuv orqali tahlil qilinadi. Muallif hozirgi darsliklardagi mashq va topshiriq atamalarining noto‘g‘ri qo‘llanishi, ularning farqlari, pedagogik yondashuvlar asosida sintaksis materiallarini qanday yangicha talqin etish lozimligi haqida fikr yuritadi. Sintaksisni o‘rgatish orqali o‘quvchilarda grammatik savodxonlik, adabiy talaffuz va mustaqil fikrlash ko‘nikmalarini shakllantirish zarurati asoslab berilgan. Maqolada mavjud ilmiy manbalar va darsliklar tahlili asosida sintaksis bo‘limi ta’limining amaliy samaradorligini oshirishga doir taklif va tavsiyalar bildirilgan.