SPLAYN YAQINLASHTIRISH VA SPLAYN INTERPOLATSIYA - Qurbonova Mohidil Bohodirjon qizi; Ismoilov Axrorjon Ikromjonovich (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada splayn yaqinlashtirish va splayn interpolatsiya usullarining nazariy asoslari hamda amaliy qo‘llanilishi tahlil qilinadi. Splayn usullari sonli hisoblashda ma’lumotlar to‘plamini silliq, barqaror va yuqori aniqlikda yaqinlashtirish uchun keng qo‘llaniladi. Interpolatsiya jarayonida yuqori darajadagi polinomlar o‘rniga, bo‘lakli kubik polinomlar (splaynlar) ishlatiladi, bu esa osilasyon (tebranma) muammosini kamaytiradi va hisoblashlarni soddalashtiradi. Maqolada kubik splaynlarning matematik formulalari, chegara shartlari, hamda ularning amaliy hisoblash usullari haqida ma’lumot berilgan. Shu bilan birga, splayn interpolatsiyasi muhandislik, fizika, kompyuter grafikasi kabi sohalarda qo‘llanilishi ko‘rsatildi. Oddiy misollar orqali splayn interpolatsiyasining sonli yechimlari bosqichma-bosqich yoritildi.