SPLAYN KUBIKLAR ORQALI GEOGRAFIK AXBOROTLARNI INTERPOLATSIYALASH (GIS TIZIMLARIDA) - Iminova GavharoyIlhomjon qizi; Ismoilov Axrorjon Ikromjonovich (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada splayn kubiklar yordamida geografik axborotlarni interpolatsiyalash usullari o’rganiladi. Interpolatsiya, ayniqsa relyef, harorat, yog’ingarchilik va boshqa fazoviy ma’lumotlarni silliq taqsimlashda muhim ahamiyatga ega. Maqolada splayn kubiklarning nazariy asoslari, ularning GIS tizimlarida (masalan, ArcGIS yoki QGIS) qo’llanilishi va u orqali yer yuzasini modellashtirish usullari tahlil qilinadi. Shuningdek, splayn interpolatsiyaning afzallik va cheklovlari ham yoritiladi.