DEEPFAKE TEXNOLOGIYASI: AXBOROTNING ISHONCHLILIGI MUAMMOSI BU - Yusupov Bunyodbek Umirzoq o‘g‘li (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy raqamli texnologiyalarning salbiy ko‘rinishlaridan biri bo‘lgan deepfake texnologiyasi va uning axborot ishonchliligiga ta’siri tahlil qilinadi. Sun’iy intellekt yordamida yaratilgan soxta video va audio kontentlar orqali jamoatchilik fikrini manipulyatsiya qilish, noto‘g‘ri axborot tarqatish va ishonchli manbalarni so‘roq ostiga olish holatlari ko‘paymoqda. Ayniqsa, siyosiy, ijtimoiy va iqtisodiy sohalarda bunday texnologiyalar xavfsizlik tahdidi sifatida qaralmoqda. Maqolada deepfake texnologiyasining ishlash prinsipi, uni aniqlash usullari, global va milliy darajadagi axborot siyosatiga ta’siri, shuningdek, media savodxonlik va axborot xavfsizligini oshirish bo‘yicha takliflar berilgan. Tadqiqotda ilmiy tahlil, real misollar va statistik ma’lumotlar asosida muammo chuqur yoritilgan. Maqola, axborot sohasidagi xodimlar, OAV vakillari, tadqiqotchilar va keng jamoatchilik uchun foydali bo‘lishi mumkin.