SURXON DAVLAT QO‘RIQXONASI HUDUDIDA TARQALGAN CAREX L. TURKUMI TURLARINING BIOEKOLOGIYASI VA TARQALISHI - Ibragimov Akram Javliyevich; Rajapova Nilufar Po’lat qizi; Rustamova Farzona Ilhom qizi (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya. Cyperaceae L. (hiloldoshlar) oilasi dunyodagi gulli o‘simliklar oilalari orasida eng yirik turkumlardan biri bo‘lib, Carex L. turkumining yer yuzida 2328 ta turi [12], O’rta Osiyoda 81ta turi [1], Ozbekistinda 43ta turi [2], Surxondaryoda 21 ta turi mavjud. Ushbu turkum har qanday sharoitga moslashuvchan kosmopolit tarqalishga ega bo‘lib, bu turkumni areali cheklanmagan. Shimoliy yarimsharning mo‘tadil mintaqalarida nisbatan yuqori tur boyligiga ega. Ushbu maqola Surxon davlat qoʻriqxonasida tarqalgan Carex L. turkumining taksonomik sharhini taqdim etadi, shu jumladan, ushbu fitogeografik hududda mavjud bo‘lgan tur boyligini va ularning subgenera bo‘yicha taqsimlanishini ko‘rib chiqadi. Surxon davlat qoriqxonasi hududida ushbu turkumning 6 ta turi uchraydi va quyida bu turlarga biologik tavsif berib o’taman.