BIOLOGIK XILMA-XILLIK SAYYORAMIZDAGI HAYOT RANG – BARANGLIGINING ASOSI - Olamgirova Gulshan Saidali qizi; Muxammadiyeva Sarvara Bobomurot qizi; Mamarajabova Nigora Abdusaid qizi; Murodullayeva Marjona Rustam qizi (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Biologik xilma-xillik — bu Yer yuzidagi barcha tirik organizmlarning, shu jumladan hayvonlar, o‘simliklar, zamburug‘lar va mikroorganizmlarning turlari, ularning yashash muhitlari va genetik farqliliklarining majmuasidir. Ushbu maqolada biologik xilma-xillikning mohiyati, uning ekologik, iqtisodiy va ilmiy ahamiyati, shuningdek, global miqyosda kuzatilayotgan kamayish sabablari tahlil qilinadi. Biologik xilma-xillik sayyoramizdagi hayot muvozanatini ta’minlaydigan asosiy omil bo‘lib, oziq-ovqat zanjiri, ekotizim barqarorligi va insoniyatning yashash sifati bilan bevosita bog‘liqdir. Maqolada, shuningdek, O‘zbekiston va boshqa mintaqalardagi biologik resurslar holati, yo‘qolib borayotgan turlar, hamda ularni muhofaza qilish bo‘yicha mavjud choralar va istiqbolli takliflar yoritiladi.