FOTOSINTEZ JARAYONI VA UNING O’SIMLIKLAR HAYOTIDAGI ROLI - Olamgirova Gulshan Saidali qizi; Muxammadiyeva Sarvara Bobomurot qizi; Mamarajabova Nigora Abdusaid qizi; Murodullayeva Marjona Rustam qizi (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada fotosintez jarayoni, uning bosqichlari va o‘simliklar hayotidagi asosiy biologik va ekologik ahamiyati yoritilgan. Fotosintez — yashil o‘simliklar tomonidan quyosh nuri yordamida karbonat angidrid va suvdan organik modda (glyukoza) hosil qilish jarayoni bo‘lib, u butun hayot uchun muhim energiya manbai hisoblanadi. Maqolada ushbu jarayonning yorug‘lik va qorong‘i bosqichlari, xloroplastlarning strukturasi, pigmentlarning ishtiroki hamda fotosintezga ta’sir etuvchi omillar (yorug‘lik, harorat, CO₂ konsentratsiyasi) haqida ilmiy ma’lumotlar keltirilgan. Shuningdek, fotosintezning nafaqat o‘simliklar, balki biosfera, atmosfera barqarorligi va insoniyat hayoti uchun ham tutgan o‘rni tahlil qilingan. Maqola o‘quvchilarga fotosintezning murakkab biologik mexanizmlarini chuqur anglash va tabiatdagi muvozanatni qadrlashga yordam beradi.