MANTIQIY OPERATSIYALAR VA SHARTLI IFODALARDAN FOYDALANISH - Onarqulov Maqsadjon Karimberdiyevich; Yusupov Mirsaid Abdulaziz o‘g‘li; Mubinaxon Abdusalomova Otabek qizi (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ishda dasturlashda keng qo‘llaniladigan mantiqiy operatsiyalar va shartli ifodalarning asosiy tushunchalari, ularning qo‘llanilish usullari va amaliy dasturlarda tutgan o‘rni o‘rganiladi. Dasturiy ta’minot yaratishda shartli ifodalar yordamida qaror qabul qilish jarayonlarini soddalashtirish va optimallashtirish mumkin. Mantiqiy operatorlar (AND, OR, NOT) va ularning kombinatsiyalari real hayotiy masalalarni modellashda, shuningdek, shartli bloklar orqali dastur oqimini boshqarishda muhim rol o‘ynaydi. Shartli operatorlar esa (if, else, elif/switch) yordamida foydalanuvchining kiritgan ma’lumotlari asosida kerakli amallar bajarilishi ta’minlanadi. Ish davomida turli misollar, mantiqiy ifoda tuzilmalari, murakkab shartlar va ularning yechimi ko‘rib chiqilgan. Amaliy qismda Python kabi dasturlash tillarida mantiqiy shartlar asosida yozilgan dastur namunalariga alohida e’tibor qaratilgan. Mazkur mavzu dasturlashni yangi o‘rganayotgan o‘quvchilar uchun foydali bo‘lib, ularga algoritmik fikrlashni rivojlantirish, qaror qabul qilish jarayonlarini tahlil qilish va kod yozish ko‘nikmalarini shakllantirishda yordam beradi.