ZAMONAVIY ZAMONDA O’QITISH STRATEGIYASI VA METODLARI: DASTURLASHNI O’RGANISH UCHUN MUHITLAR - Mamatova Shirin Faxriyevna (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola dasturlashni o’rganish uchun zamonaviy aralash muhitlarda qo’llaniladigan o’qitish strategiyalari va usullarini taqdim etadi. O‘qitish strategiyalarini qo‘llash uslubi har doim ma’lum bir ta’lim sohasining o‘ziga xos talablariga bog‘liqligini hisobga olib, ishda dasturlash kurslarida o‘qitishning asosiy tamoyillari, shuningdek, ushbu sohada zamonaviy o‘qitish strategiyalarini qo‘llash imkoniyatlari ko‘rsatilgan. Dasturlashni aralash o’rganish oliy ta’limda, sinfda va internet orqali an’anaviy va zamonaviy texnologiyalar va o’qitish uslublarini uyg’unlashtirish orqali ustunlik kasb etmoqda: an’anaviy kurslarda - sinfda darslar bilan va Internet orqali muntazam qo’shimcha o’qitish shakllari va masofaviy kurslarda - muntazam darslar va qo’shimcha o’qitish shakllari bilan sinfda / internet orqali. Ushbu maqolada Belgraddagi Elektr texnikasi va kompyuter injiniringi Amaliy tadqiqotlar maktabida aralash dasturlash bo’yicha an’anaviy va masofaviy kurslar doirasida amalga oshiriladigan o’qitish strategiyalari tasvirlangan: dasturlash asoslari, dasturlash tillari va ob’ektga yo’naltirilgan dizayn. Ushbu sohada o’qitish strategiyalarini amalga oshirish uchun tavsiya etilgan usullar tavsiflangan: modernizatsiya qilingan o’qitish strategiyalari va tobora ommalashib borayotgan hamkorlik, joylashuv va o’z-o’zini boshqarish strategiyalari. Yuqorida aytilganlarning barchasini hisobga olgan holda, ushbu maqola haqiqatan ham ushbu sohadagi o’qituvchilarni o’z ta’limini yaxshilashga va uni zamonaviy talabalar avlodiga moslashtirishga undashi mumkin.