“MEHROBDAN CHAYON” ROMANIDAGI GULSHAN OBRAZI - Xolmatova Ro’zixon Akmaljon qizi (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Abdulla Qodiriyning “Mehrobdan chayon” romanidagi Gulshan obrazining ijobiy va salbiy jihatlari ochib berilgan. “Mehrobdan chayon” o’zbek romanchiligiga tamal toshini qo’ygan Abdulla Qodiriyning ikkinchi yirik romani. Roman birinchi marta 1929-yil Samarqandda bosilib chiqqan. Romanning mavzusi to’g’risida yozuvchining o’zi shunday deydi: ”Turkiston feodallarining keyingi vakili bo’lg’an Xudoyorning o’z xohishi yo’lida dehqon ommasi va mayda hunarmand – kosib sinfini qurbon qilishi, mamlakat xotin-qizlarini istagancha tasarruf etishi, bunga qarshi kelguchilar tilasa kim bo’lmasin, rahmsiz jazo berishi ro’monning mavzui’dir. Xudoyorning bu yo’ldagi birinchi istinodgohi bo’lg’an ulamolar,ularmimg ichki tashqi ahvoli, axloqi, madrasa va oila hayoti, ulamoda insoniy his bitganligi va qolg’ani hamx xabosat pardasi ostida sezilmas darajaga yetkanligi mundarija sig’dirg’an qadar bayon qilinadir.”[1]