OʻQUVCHILARNING KASB TANLASHLARIDA YUZAGA KELADIGAN TOʻSIQLAR VA ULARNI BARTARAF ETISHNING PSIXOLOGIK USULLARI - Xudoyqulova Nigora Abdug‘aniyevna (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Kasblar ko’p, lekin ular orasidan sevimli kasbni tanlashimiz– bu hayotga qo’ygan ilk qadamimiz hisoblanadi. Har bir inson dunyoga kelibdiki, hayotda oʻz oldiga qoʻygan maqsadi boʻladi. Bu maqsad orqasidan nimalarga erishish mumkin? Hayotda oʻzi xoxlagan narsalarga erishishi , buning natijasida baxtli yashashi mumkin. Sevimli kasbni tanlashda avvalo odam oʻzining his-tuygʻulariga eʼtibor berishi lozim. Odam jamoat oldida oʻzini tutishi ham muhim oʻrin egallaydi. Odamlar bilan bevosita aloqada boʻladiganlar shirinso’z va gapga usta boʻlishi kerak. Shunda ish vaqtida har bir gapga javob topib keta oladi. Masalan, shifokorlarni oladigan boʻlsak, ular sovuqqon boʻlishi bilan xarakterlanadi. Chunki, shifokorda achinish tuygʻusi boʻladigan boʻlsa, bemorga toʻgʻri yordam koʻrsata olmaydi. Oʻqituvchilarni oladigan boʻlsak, ular oʻquvchilarni darsga, oʻziga va atrofdagi narsalarga qiziqtirib qurishi kerak. Shunda shu oʻqituvchining darsi doimo qiziqarli, mazmunli va har doim bolalarni oʻziga jalb qiladigan boʻladi. Yoshlarni oʻzi yoqtirgan kasbga qanday jalb qilsa boʻladi?