FAZODA DEKART KOORDINATALAR SISTEMASI: TUSHUNCHA, TARKIB VA QO’LLANILISHI - Axmedova Mashhura Muzaffarovna (Ustozlar uchun, 2025)
Anotatsiya: Dekart koordinatalar tizimi fazodagi nuqtalarni va matematik modellashtirishda umumiy vosita sifatida xizmat qiladi. Uch maqola fazoda dekart koordinatalarning tuzilishi, tuzilishi, tuzilishi va qo’llanilish xususiyatlarini va qo’llanilish sohalarini keng qamrovli yoritadi. Uchtomonli fazodagi koordinatalar tizimi, vektorlar, masofalar, burchaklar va transformatsiyalar tahlillari. fizika, muhandislik, kompyuter grafikasi va sohalardagi amaliy qo’llanmani boshqarish. Maqola dekart koordinatalar sistemasining yordami, muqobil koordinatalar tizimlari bilan o’lchash va nazorat qilish yo’nalishlarini ham ko’rib chiqadi. Ush maqola, fizika va texnik fanlar tibbiy yordam, talabalar va keng o’quvchilar uchun mo’ matematika bo’lib, dek koordinatalar tizimi haqida chuqur va umumiy ma’lumot beradi.