QON TOMIR KASALLIKLARINI ETIOPATOGENEZI - Xodjayeva Naimaxon Umirzaqovna (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Qon tomir kasalliklari inson salomatligiga eng ko‘p zarar yetkazuvchi kasalliklar qatoriga kiradi. Ular yurak-qon tomir tizimining turli qismlarini, jumladan, arteriyalar, venalar va kapillyarlarni o‘z ichiga oladi. Bu kasalliklar orasida eng ko‘p uchraydiganlari ateroskleroz, gipertenziya, tromboz, arterial va venoz tromboflebit, yurak ishemik kasalligi va insultdir. Ushbu kasalliklarning paydo bo‘lishi va rivojlanishi murakkab etiopatogenetik jarayonlarga asoslanadi. Ushbu maqolada qon tomir kasalliklarini etiopatogenezi haqida ma’lumotlar berilgan.