KORREKSION PEDAGOGIKA ASOSLARI VA INKLYUZIV TA’LIM - Madiyeva Charos Dovutovna; Isroilov Ozodbek Faxriddin o‘g‘li (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy ta’lim tizimida korreksion pedagogika va inklyuziv ta’limning asoslari o‘rganiladi. Har bir bolaning, ayniqsa imkoniyati cheklangan bolalarning individual ehtiyojlariga mos o‘qitish usullarini qo‘llash muhimligi ta’kidlanadi. Korreksion pedagogika bolalardagi rivojlanishdagi muammolarni aniqlash va bartaraf etishga qaratilgan maxsus soha sifatida taqdim etiladi. Uning tarkibiy tarmoqlari sifatida surdopedagogika, tiflopedagogika, logopediya va oligofrenopedagogika ko‘rsatiladi. Inklyuziv ta’lim esa maxsus ehtiyojli bolalarni umumiy ta’lim muassasalariga integratsiya qilishga, teng imkoniyatlarni yaratishga, moslashuvchan o‘quv usullarini qo‘llashga va ijtimoiy inklyuziyani ta’minlashga qaratilgan jarayon sifatida tushuntiriladi. Maqolada korreksion pedagogika va inklyuziv ta’lim o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik va ularning o‘qituvchilar, psixologlar, logopedlar kabi mutaxassislarning hamkorligi orqali amalga oshirilishi muhimligi ta’kidlanadi.