NERV TIZIMI ORQA MIYA NERV TUGUNI, ORQA MIYYA, MIYYACHA GISTOLOGIYASI - Abdinabiyev Shahzod Aytbay oʻgʻli; Sayfiyeva X.D (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Nerv tizimi inson organizmining murakkab va muhim qismlaridan biri bo‘lib, uning asosiy vazifasi organizmning turli qismlaridan kelayotgan ma’lumotlarni qabul qilish, ularni markaziy nerv tizimiga yetkazish va markaziy nerv tizimidan buyruqlarni organlarga etkazishdan iborat. Nerv tizimi ikki asosiy qismga bo‘linadi: markaziy nerv tizimi va periferik nerv tizimi. Markaziy nerv tizimi bosh miya va orqa miyadan tashkil topgan bo‘lsa, periferik nerv tizimi esa markaziy nerv tizimidan chiqadigan nerv tolalaridan iborat. Orqa miya, nerv tizimining markaziy qismiga kiradi va u bosh miya bilan birgalikda organizmning asosan reflektor faoliyatini boshqaradi. Orqa miya nerv tugunlari esa periferik nerv tizimining muhim qismi bo‘lib, ular orqa miya orqali kelayotgan nerv tolalarining birlashishi natijasida hosil bo‘ladi.