SOXTA XABARLAR VA ULARNING JAMIYATGA TAHDIDI: OMMAVIY AXBOROT VOSITALARINING MAS’ULIYATI - Mansurova Irodaxon Ravshan qizi (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Bugungi raqamli davrda axborot oqimi mislsiz darajada kuchaygan bo‘lsa-da, ushbu ma’lumotlar orasida soxta xabarlar, ya’ni ataylab yolg‘on yoki noto‘g‘ri ma’lumotlar kiritilgan axborotlar ham keng tarqalmoqda. Soxta xabarlar jamiyatning turli qatlamlariga turlicha ta’sir ko‘rsatadi: ijtimoiy ongni buzadi, panika keltirib chiqaradi, jamoatchilik fikrini manipulyatsiya qiladi, hatto siyosiy va iqtisodiy beqarorlikka sabab bo‘ladi. Ushbu maqolada soxta xabarlarning jamiyat hayotiga ko‘rsatadigan xavfi chuqur tahlil qilinib, ularni aniqlash, oldini olish va ularni tarqatmaslikda ommaviy axborot vositalarining mas’uliyati qanday ahamiyat kasb etishi haqida fikr yuritiladi. Shuningdek, media savodxonlik, faktcheking, axborot xavfsizligi kabi zamonaviy yondashuvlar doirasida soxta xabarlarga qarshi kurashish mexanizmlari ko‘rib chiqiladi.