HARRY POTTER VA HIKMATLAR TOSHI ASARI ASOSIDA PRESENT PERFECT ZAMONIDAGI FE’LLARNING ASPEKTUAL VAZIYATLAR TAHLILI VA ULARNING O’ZBEK TILIDA BERILISHI - Kayumova Nilufar (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada “Harry Potter va Hikmatlar Toshi” asari asosida ingliz tilidagi Present Perfect zamonida qo‘llanilgan fe‘llarning aspektual (tus) xususiyatlari — ya’ni telik (amal yakunlangan) va atelik (amal davomiy yoki holatdagi) fe‘llar — kontekst asosida tahlil qilinadi. Tahlil semantik va kontekstual yondashuv asosida olib borilib, telik va atelik holatlarning grammatik ifodalanish xususiyatlari va ularning o’zbek tilida berilish usullari o‘rganiladi. Shuningdek, ushbu fe’llarning o‘zbek tiliga tarjimasida qanday grammatik vositalar (qo‘shimchalar) orqali telik yoki ateliklik anglatilishi aniqlanadi.