ЎСМА КАСАЛЛИКЛАРИДА ДЕПРЕССИЯ ВА ХАВОТИРЛИ ХОЛАТЛАРНИ ДАВОЛАШГА ЗАМОНАВИЙ ЁНДАШУВЛАР. - У.Т.Рустамов (Ustozlar uchun, 2025)
Резюме:Саратон касаллиги билан оғриган беморларнинг камида 25-30 фоизи руҳий бузилишлардан азият чекмоқда, шунинг учун психотроп дорилар онкологияда узоқ вақтдан бери муваффақиятли қўлланилган. Психофармакологик препаратлар саратоннинг ўзи ва терапиянинг ножўя таъсирлари (уйқунинг бузилиши, иштаҳани йўқотиш, оғриқ, кўнгил айниши, чарчоқ ва бошқалар) билан боғлиқ аломатлар учун асосий ёки ёрдамчи даволаш сифатида ҳам қўлланилади. Психотроп препаратларни қўллаш беморларнинг ҳаёт сифатига салбий таъсир кўрсатадиган аломатларни нишонга олиш имконини беради. Бироқ, психотроп препаратларни буюришда дори воситаларининг ўзаро таъсири ва ён таъсири билан боғлиқ муаммолар мавжуд.