“QUTADG ‘U BILIG”DAGI FRAZEMALARNING STRUKTUR – GRAMATIK XUSUSIYATLARI - Abdullayeva Vazira Quronovna (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya Tarixiy-badiiy yozma manbalar til taraqqiyotining oynasi hisoblanadi. O‘zbek tilshunosligida tilning tarixiy xususiyatlarini aniqlashga qadimgi yozma manbalar va yodgorliklarni o‘rganish orqali erishiladi. Tilshunoslik tarixini o‘rganib borish zamonaviy tilshunoslikning oldidagi bir qator muammolar yechimini topishda ko‘mak beradi. Ma‘lumki, “Qutadg‘u bilig” asari XI asrda yozilishiga qaramay, unda til xususiyatlari zamonaviy tilshunoslik bilan hamohangdir. Ushbu maqolada Yusuf Xos Hojibning “Qutadg‘u bilig” asarini leksik xususiyatlari va frazemalarni o‘rganish orqali asarni tilshunoslik jihatlarini tahlil qilindi. Qutadg‘u bilig” asarini adabiy qarashlar nuqtayi nazaridan juda ko‘plab xorij olimlari o‘rgangan. Tilshunoslik nuqtayi nazardan ham bir qator izlanishlar amalga oshirilgan. Xususan, “Qutadg‘u bilig” asarining leksik xususiyatlari ilmiy jihatdan tahlil qilingan.