FRANSUZ MASHHUR ADIBI VICTOR HUGONING ASARLARINI FRANSUZ TILIDAN OʻZBEK TILIGA OʻGIRISHDAGI KO‘P UCHRAYDIGAN MUAMMOLAR - Axmedova Roza Qahramon qizi (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada fransuz adabiyotining yirik vakili Viktor Hugoning asarlarini oʻzbek tiliga tarjima qilish jarayonida uchraydigan asosiy muammolar tahlil qilinadi. Adibning stilistik, frazeologik, poetik va falsafiy qatlamlarga boy matnlari tarjima davomida qanday talqin qilinganiga baho beriladi. Shuningdek, mavjud tarjimalardagi ayrim semantik yo‘qotishlar, madaniy noaniqliklar va uslubiy xatoliklar misollar orqali ko‘rsatiladi. Tadqiqot adabiy tarjima nazariyasi, madaniyatlararo kommunikatsiya va tarjimonlik amaliyoti nuqtai nazaridan olib borilgan.