XO’JALIK YURITUVCHI SUBYEKTLARDA MASOFAVIY AUDITNI TASHKIL ETISH ZARURIYATI - Оbidоv Аbrоrbek Оlimjоn о’g’li (Ustozlar uchun, 2025)
Masofaviy audit — bu auditorlik jarayonlarini mijozning joylashuv hududidan tashqarida, raqamli texnologiyalar yordamida amalga oshirishni nazarda tutuvchi innovatsion audit shaklidir. Ushbu usulda auditorlardan yuqori darajadagi kasbiy salohiyatni, axborot texnologiyalari bilan ishlash qobiliyatini, keng qamrovli axborotlarni tahlil qilish ko‘nikmalarini talab etadi. Ayniqsa, masofaviy sharoitda risklarni aniqlash, IT-muhitni nazorat qilish va yirik ma’lumotlar (big data) bilan ishlash orqali tahlil qilish ko‘nikmalari dolzarb hisoblanad Masofaviy audit o‘zining ko‘plab qulayliklariga ega bo‘lishiga qaramay, bu yondashuv audit sifatiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin bo‘lgan ayrim muammolarni ham yuzaga chiqaradi. Jumladan, auditorning mijoz bilan bevosita jismoniy muloqoti cheklangani sababli audit sifatiga bo‘lgan ishonch darajasi pasayishi mumkin. Ayniqsa, bu holat auditorlarning ijtimoiy hayotiga, ishda bosimni his qilishlariga va ish-hayot muvozanatining buzilishiga olib keladi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, ish va shaxsiy hayot muvozanatining yetarli darajada bo‘lmasligi audit sifati va kasbiy faoliyatga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Bu esa stress va kasbiy charchoqqa olib keladi.