SIYOSIY RAHBARLARNING PSIXOLOGIYASI VA QAROR QABUL QILISH JARAYONI - Shahobjon KUBATOV; Shaxruza AXMADJANOVA (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada siyosiy rahbarlarning psixologiyasi va ularning qaror qabul qilish jarayoniga ta’sir etuvchi omillar tahlil qilinadi. Temperament, emosional intellekt, kognitiv murakkablik, qadriyat tizimi kabi individual xususiyatlarning siyosiy liderlikdagi roli yoritiladi. Zamonaviy psixologik nazariyalar, Big Five shaxs modeli va neyropsixologik izlanishlar asosida siyosiy qaror qabul qilish mexanizmlari tahlil qilinadi. Shuningdek, bugungi tadqiqotlar – raqamli psixologiya, sun’iy intellekt asosida nutq tahlili, kognitiv biaslarni o‘rganish va inqiroz sharoitida liderlik psixologiyasi kabi yo‘nalishlar o‘rganilib, siyosiy psixologiyaning ilmiy va amaliy ahamiyati ko‘rsatib beriladi. Maqola siyosatshunoslar, psixologlar va davlat boshqaruvi mutaxassislari uchun nazariy bilim va amaliy tavsiyalar manbai sifatida xizmat qiladi.