СИЁСИЙ КОНФЛИКТЛАР ПСИХОЛОГИЯСИ: МАМЛАКАТЛАРАРО ВА ИЧКИ СИЁСИЙ МОЖАРОЛАРДА ИНСОННИНГ ХАТТИ-ҲАРАКАТИ - Шахруза Ахмаджанова (Ustozlar uchun, 2025)
Аннотация: Ушбу мақолада сиёсий конфликтлар психологияси ва уларнинг мамлакатлараро ҳамда ички сиёсий можароларда инсон хатти-ҳаракатини шакллантиришдаги ўрни таҳлил қилинади. Сиёсий низолар жараёнида ижтимоий идентификация, когнитив таъсирлар ва эмоционал омиллар қандай ишга тушиши, шунингдек, оммавий психология ва тарғиботнинг жамоатчилик фикрига таъсири ёритилади. Мақолада сиёсий психология назариялари асосида можароларда инсоннинг иррационал хатти-ҳаракати, қўрқув ва нафрат ҳиссиётларининг кучайиши ҳамда оммавий манипуляциялар механизмлари илмий асосда ўрганилади. Шунингдек, ижтимоий тармоқлар ва оммавий ахборот воситалари орқали ахборот оқими, фейк хабарлар ва пропаганданинг ички ва ташқи можароларга таъсири кўрсатиб берилади. Ушбу тадқиқот сиёсий низолар психологиясини англаш орқали можароларни бартараф этиш ва тинчликни таъминлашга қаратилган илмий хулосаларни тақдим этади.