JAVOHARLAL NEHRU: GUMANITAR DIPLOMATIYA VA ILM-FAN TARAQQIYOTI - To‘raev O‘tkir Xudoyberdiyevich (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Jawoharlal Nehru (1889–1964) tomonidan olib borilgan insonparvar diplomatiya va ilm-fan taraqqiyotining asosiy yo‘nalishlari tahlil qilinadi. Nehru Hindistonda CSIR va Tata Institute for Fundamental Research kabi ilmiy muassasalarni barpo etib, Indian Institutes of Technology (IIT) tizimini yaratishda muhim rol o‘ynadi. Xalqaro maydonda esa U 1955-yildagi Bandoñ konferensiyasida “noalign” tashqi siyosatini ilgari surib, ilm-fan va madaniy almashinuvni diplomatik instrument sifatida qo‘lladi. Metodologiyada literaturalar tahlili, arxiv hujjatlari, solishtirma tahlil va ekspert intervyulari usullari birgalikda qo‘llanildi. Tadqiqot Nehruning ilm-fan institutlarini barpo etishdagi strategik qarorlari va “ilm-fan diplomatiyasi” g‘oyasining zamonaviy Osiyo davlatlari taraqqiyotiga ta’sirini ochib beradi.