ARAB TILI VA O’ZBEK TILI O’ZARO TA’SIRINING MADANIY-LISONIY ASOSI - Nuriddinova Chexroza Shuxrat qizi; Baxtiyorova Fotima Sodiqovna (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada arab va o‘zbek tillari o‘rtasidagi madaniy hamda lisoniy aloqalar tarixiy va lingvistik nuqtai nazardan o‘rganiladi. Asosiy e’tibor arab tilining o‘zbek tiliga diniy, axloqiy, ilmiy va ijtimoiy sohalardagi ta’siriga qaratiladi. Arab tili orqali o‘zbek tiliga kirib kelgan leksik birliklar, atamalar, yozuv tizimi va tafakkur shakllari tahlil qilinadi. Shuningdek, arab yozuvida yaratilgan asarlar, madrasalar va islomiy ta’lim orqali bu ta’sir qanday mustahkamlangani ko‘rsatib o‘tiladi. Maqola yakunida arab va o‘zbek tillari o‘rtasidagi o‘zaro ta’sir zamonaviy davrda ham davom etayotgani ta’kidlanadi. Tadqiqot natijalari arabshunoslik, o‘zbek tilshunosligi va madaniyatshunoslik uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega.