MEHMON KUTISH ODOBI - Yigitaliyeva SH. (Ustozlar uchun, 2025)
Mehmon atamasi fors tilidan olingan bo’lib “tashrif buyuruvchi “ degan ma’noni anlatadi. O’zga xonadon , mahalla, yurtga samoviy rishtalarni bog’lash, ezgu niyat va ishlarni amalga oshirish maqsadida tashrif buyuruvchi shaxs . mehmon kelishini xalqimiz ezgulik , yaxshilik ramzi deb hisoblaydi. Malumki xar qanday jamiyatda yashayotgan kishilar bir birlari bilan moddiy va manaviy munosabatlarga kirishadi. Ma’naviy aloqalarning bir qirrasini mehmon mezbonlik munosabatlari tashkil etadi. Odamlarning bir - biri bilan bordi - keldi qilishi , muloqotda bo’lishi, bo’lishi , bir biriga , mehr-oqibat, muruvvat ko’rsatishi , mehmonlik va mezbonlik aloqalarini bog’lash lari insoniy fazilat hisoblanadi. Mehmondo’stlik O’zbek xalqining ming yillar mobaynida tarkib topib , tajribasidan o’tib barchaga manzur bo’lgan progressive va demokratik xarakteridagi an’anasidir.mehmon kutish yuksak odob,axloq, nafosat, umumiy olganda, manaviyat maktabi hisoblanadi . mehmondo’stlik orqali do’stlik, o’rtoqlik, odamgarchilik, insonparvarlik tuyg’ularini shakllantiradi.