НАМАНГАН ХАЛҚ ОҒЗАКИ ИЖОДИ - Зулфия Комилова (Ustozlar uchun, 2025)
Тарихий тараққиёт жараёнида вужудга келадиган,аждодлардан авлодларга мерос бўлиб ўтадиган,кишиларнинг маданий ҳаётига таъсир ўтказадиган тарихий анъаналарнинг халқ оғзаки ижодининг пайдо бўлишидаги таъсири каттадир.Тарихий анъаналар ҳаётнинг турли жиҳатларини ўзида акс эттириб,кўпроқ урф-одатлар ва маросимларда номоён бўлади.Бундайин турли қадимий анъаналар миллат ва элат ижтимоий ҳаётида тарихий ворислик асосида ҳар бир даврда сайқалланиб,кейинги авлодларга узатиб келинмоқда.Тарихий анъаналаримиз турли-туман бўлиб,уларда турли даврларда турлича бўлган хусусиятлар мажассамлашган.Лекин тарихий анъаналар қайси бир даврда яратилганлигидан қатий назар,маданий ва маънавий-ахлоқий хусусиятларни ўзида жаму – жам этганлигини кузатиш мумкин.Шунингдек у миллатларни ёки халқни бирлаштириш,авлодларни ўзоро боғлаш,жамиятда умумий бирлик ва ҳамжиҳатлиликни таъминлаш воситасидан бири ҳиссобланади.Шунингдек тарихий анъаналарда ахлоқий ва маданий қирраларнинг бетакрорлиги, муайян халқ,миллат ёки элат ҳаётининг ўзига ҳослиги мавжуддир.