DANTE ALIGYERIY VA “ILOHIY KOMEDIYA”: ASAR TALQINI VA UNING ADABIYOTDAGI O‘RNI. - Otaboyeva Dilnoza (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada Dante Aligyeriyning “Ilohiy komediya” asari mazmun va badiiy jihatdan tahlil qilinadi. Asarning uch qismi — Jahannam, A’rof va Jannat tasvirlari orqali shoirning axloqiy-falsafiy qarashlari ochib beriladi. Shuningdek, Dante asarida ilgari surilgan diniy va falsafiy g‘oyalarning O‘rta asr katolik ta’limoti va Aristotel, Foma Akvinskiy kabi faylasuflar ta’siri bilan bog‘liqligi yoritiladi. “Ilohiy komediya” ning jahon adabiyotiga va san’atga ko‘rsatgan ta’siri ham keng tahlil qilinadi. Ushbu maqola Dante ijodini o‘rganayotgan talabalar, adabiyotshunoslar va falsafa ixlosmandlari uchun foydali bo‘lishi mumkin.