YER OSTI SUVLARINING INSHOOTLARGA TAʼSIRI VA AGRESSIVLIGI. - Rajabov Shahzod Dilshod o‘g‘li,; Toshpo‘latov Mahmudjon Asatilla o‘g‘li,; Xalimova Shaxnoza Rahmidijanovna, (Ustozlar uchun, 2025)
Yer osti suvlarining inshootlarga ta'siri va agressivligi - bu qurilish va infrastruktura sohasida muhim ahamiyatga ega bo‘lgan ekologik va texnik masala. Yer osti suvlarining kimyoviy tarkibi, harorati va harakatlari inshootlar, ayniqsa, temir-beton va boshqa qurilish materiallariga agressiv ta'sir ko‘rsatishi mumkin. Ushbu maqola yer osti suvlarining inshootlar ustidagi ta'sirini tahlil qiladi, shu bilan birga, yer osti suvlarining agressivligini aniqlashning ilmiy asoslarini, qurilish materiallarining barqarorligini ta'minlash uchun qo‘llaniladigan choralar va texnologiyalarni ko‘rib chiqadi. Maqola shuningdek, yer osti suvlarining inshootlarga yetkazgan zararlarini kamaytirish va oldini olish uchun zamonaviy usullar va tadqiqotlar bilan tanishtiradi. Bu sohadagi ilmiy tadqiqotlar va amaliy yondashuvlar nafaqat qurilish sohasidagi muhandislikni yaxshilash, balki ekologik barqarorlikni ta'minlashda ham muhim rol o‘ynaydi.