QISQA MASOFAGA YUGURUVCHILARNING MUSOBAQALASHUV DAVRI MASHG‘ULOTLARINI REJALASHTIRISHNI TAKOMILLASHTIRISH - Xudayberganova Sharqiya Inoyat qizi, (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqola qisqa masofaga yuguruvchilarning musobaqalashuv davri mashg‘ulotlarini rejalashtirishda samarali yondashuvlarni takomillashtirishga qaratilgan. Musobaqalashuv davri — sportchining o‘zining eng yuqori natijalarini ko‘rsatishi uchun jismoniy va psixologik jihatlarni optimallashtirish zarur bo‘lgan maxsus davr hisoblanadi. Maqolada periodizatsiya, intensivlikni boshqarish, psixologik tayyorgarlik, to‘g‘ri oziqlanish va texnik-taktik mashg‘ulotlarni samarali rejalashtirishning asosiy tamoyillari muhokama qilinadi.Yuguruvchilarning maksimal natijaga erishishi uchun mashg‘ulotlar va tiklanish jarayonlarini qanday muvozanatlash, musobaqa davrida samarali strategiyalarni qanday ishlab chiqish kerakligi haqida ilmiy asoslangan tavsiyalar taqdim etiladi. Shuningdek, har bir sportchining individual xususiyatlarini hisobga olgan holda moslashuvchan yondashuvlar orqali yuqori ko‘rsatkichlarga erishish mumkinligi ta'kidlanadi.Maqola qisqa masofaga yuguruvchilarning musobaqa davri mashg‘ulotlarini rejalashtirishda metodik yondashuvlarni takomillashtirishga qaratilgan ilmiy tahlil va amaliy tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.