YURIDIK SHAXSLARDAN OLINADIGAN FOYDA SOLIGʻI VA KORXONA FAOLIYATINI SUGʻURTALASHNING DAROMADGA TA'SIRI - Tursunov Abdug’ofor; Ibrohimov Muhammadaziz (Ustozlar uchun, 2025)
Bozor iqtisodiyotining asosiy elementlaridan biri bo‘lgan soliq tizimi davlat byudjeti shakllanishining muhim manbaidir. Ayniqsa, yuridik shaxslardan olinadigan foyda solig‘i mamlakat moliyaviy barqarorligini ta’minlash, infratuzilma va ijtimoiy sohalarni moliyalashtirishda katta ahamiyatga ega. Ushbu maqolada foyda solig‘ining mohiyati, uning yuridik shaxslar uchun ahamiyati, hisob-kitob tartibi va xalqaro tajriba asosida soliq yuki muhokama qilinadi. amlakat iqtisodiyotining barqaror rivojlanishida yuridik shaxslarning faoliyati muhim rol o‘ynaydi. Ularning daromadlari va ushbu daromaddan davlatga to‘lanadigan soliqlar mamlakat byudjetining asosiy manbalaridan biridir. Jumladan, yuridik shaxslardan olinadigan foyda solig‘i davlat moliyaviy siyosatining ajralmas qismi sanaladi. Shu bilan birga, korxona faoliyatini sug‘urtalash korxonani turli xavflardan himoya qilish vositasi sifatida, ularning daromad barqarorligini ta'minlashda muhim o‘rin egallaydi.