SUTEMIZUVCHILARNING OZIQLANISH XUSUSIYATLARIGA BINOAN GURUHLARGA BOʻLINISHI - Daminova Fayoza,; Xolmaxmadova Elzoda, (Ustozlar uchun, 2025)
Sutemizuvchilar (Mammalia) evolyutsion jihatdan juda xilma-xil hayvonlar guruhini tashkil etadi, ularning oziqlanish xususiyatlari turli ekologik nişlarda yashashlariga imkon yaratadi. Sutemizuvchilarni oziqlanish xususiyatlariga ko‘ra bir nechta guruhlarga ajratish mumkin. Ushbu guruhlar o‘zining turli xil ovqatlanish strategiyalariga asoslanadi va ular orqali sutemizuvchilarning biologik moslashuvchanligini, ekologik o‘rnini va fiziologik xususiyatlarini yaxshiroq tushunish mumkin. Sutemizuvchilarni oziqlanish turlariga qarab asosiy guruhlarga bo‘lishda to‘rtta katta guruh mavjud: o‘simliklar bilan oziqlanuvchilar (herbivorlar), hayvonlar bilan oziqlanuvchilar (karnivorlar), har xil turdagi oziq-ovqat bilan oziqlanuvchilar (omnivorlar) va parazitlar. Har bir guruhning oziqlanish xususiyatlari, maxsus tuzilish va fiziologik xususiyatlar bilan bog‘liq bo‘lib, ular o‘z muhitida turli ekologik rolni bajaradilar. Ushbu guruhlarning har biriga oid o‘ziga xos tuzilma va xulq-atvorni aniqlash, biologik evolyutsiya va hayvonlarning ekologik moslashuvini yanada chuqurroq o‘rganishga yordam beradi.