ZAMONAVIY GEODEZIK QURILMALAR - Ravshanov Rizamat Rustam o`g`li, (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy geodeziya fanining asosiy texnik tayanchi hisoblangan geodezik o‘lchov uskunalari, ularning turlari, texnologik imkoniyatlari va qo‘llanish sohasi tahlil qilinadi. Geodeziya texnologiyalari so‘nggi yillarda keskin modernizatsiyalanib, yuqori aniqlik, real vaqt rejimida ma’lumot olish, sun’iy intellekt bilan integratsiya va mobil o‘lchov imkoniyatlariga ega bo‘lmoqda. Maqolada GNSS texnologiyalari, total stansiyalar, dron-geodeziya, 3D skanerlash va lazerli teodolitlarning zamonaviy tahlili berilgan. Shuningdek, ularning qurilish, kartografiya, kadastr va transport infratuzilmasidagi qo‘llanilishi yoritilgan.