MIRZO ULUG‘BEK – DAVLAT ARBOBI VA BUYUK OLIM - Bobomurod Tillayev,; Yuldasheva Sayyora Amanjanovna, (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqola Mirzo Ulug‘bekning davlat arbobi va olim sifatidagi faoliyatini o‘rganishga bag‘ishlangan. Unda Ulug‘bekning Samarqand hokimi va Movarounnahr hukmdori sifatida olib borgan adolatli siyosati, ilm-fan va madaniyat rivojiga qo‘shgan hissasi yoritilgan. Ulug‘bek tomonidan barpo etilgan madrasalar va Samarqand rasadxonasining ilmiy ahamiyati, shuningdek, uning astronomiyaga oid "Ziji jadidi Ko‘ragoniy" asari tahlil qilinadi. Maqolada Ulug‘bekning ilm-fan rivojidagi uslubiy yondashuvi, ilmiy kuzatuvlari va dunyoviy ta’limni rivojlantirishdagi faoliyati alohida ta’kidlangan. Uning boshqaruv va ilm-fanni uyg‘unlashtirishdagi muvaffaqiyati davlat arbobi va olim sifatidagi faoliyatining o‘zaro bog‘liqligini ko‘rsatadi.