O'QUVCHILAR ORASIDA ZARARLI ODATLARGA QARAMLIK YOXUD TELEFONGA TOBELIKNI OLDINI OLISHNING PSIXOLOGIK YECHIMLARI - Esonova Umida Mo`minjon qizi, (Ustozlar uchun, 2025)
Mobil tobe’lik – bu inson xolati, ushbu xolatda telefon  ibodat predmetiga  aylanadi, inson o’ylamasdan qo’ng’iroq  qiladi, o’zining harakatini anglamaydi, yoki sababini tushuntira olmaydi. Mobil tobe’lik, internetga tobe’lik kabidir. Bu jonli muloqotdan qo’rqish va real dunyoda insonda ijobiy emotsiyalar qo’zg’atadigan biror bir narsa yo’qligi va inson ijobiy emotsiyalarni Internet orqali yoki telefon orqali olishga harakat qiladi.