MILLIY G‘URUR VA MADANIY QADRIYATLAR: FALSAFIY VA PEDAGOGIK TAHLIL - Raxmatullayev Xumoyun Shafoatovich; Nazaraliyev Gair Kuchkinovich (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada milliy g‘urur va madaniy qadriyatlarning falsafiy, sotsiologik va pedagogik jihatlari chuqur ilmiy tahlil qilinadi. Muallif milliy g‘ururning tarixiy shakllanishi, uning Sharq va G‘arb mutafakkirlari talqinidagi o‘rni, shuningdek, madaniy qadriyatlarning jamiyat va shaxs hayotidagi roli haqida atroflicha fikr yuritadi. Ta’lim-tarbiya tizimida milliy g‘urur va qadriyatlarni shakllantirish metodikalari, yosh avlod ongi va qalbida milliy identitetni mustahkamlash usullari tavsiflanadi. Xususan, O‘zbekiston ta’lim tizimidagi tajribalar, o‘zbek pedagogikasining buyuk namoyandalari – Forobiy, Navoiy, Avloniy asarlaridan namunalar keltiriladi. Globallashuv sharoitida milliy qadriyatlarni asrash va yoshlarni mafkuraviy immunitet bilan tarbiyalash zarurati ilmiy asosda yoritiladi. Shuningdek, musiqa ta’limi orqali milliy g‘urur va qadriyatlarni singdirishning nazariy va amaliy imkoniyatlari ko‘rsatib beriladi. Maqola zamonaviy ilmiy manbalar, xalqaro tadqiqotlar va diniy-adabiy manbalar asosida mustahkamlangan.