FONETIK USLUBIYAT VA UNING O’ZIGA XOS JIHATLARI - Qobulova Mubina Shokirbek qizi,; Ikromova Sarvinoz Jasurbek qizi, (Ustozlar uchun, 2025)
Maqola fonetik uslubiyatni ilmiy jihatdan o‘rganishga bag‘ishlanadi.Fonetik uslubiyat – bu tilning tovush tizimi, uning nutqdagi estetik va ekspressivimkoniyatlarini o‘rganadigan tilshunoslik sohasi bo‘lib, tilshunoslikdan tashqaribadiiyatda ham katta o‘rin egallaydi. Uslubiyat va fonetika o‘rtasidagi o‘zarobog‘lanish, nutqning badiiy jihatlari, tovushlarning estetik roli va ekspressivfonetikaning adabiyotdagi ahamiyati bugungi kunda soha tadqiqotlarida asosiy mavzulardanbiridir. Maqolada, ayniqsa, intonatsiya, ritm, alliteratsiya, assonans kabi fonetikvositalarning badiiy nutqdagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, fonetik uslubiyatningmetodologiyasi va uning tahlil usullari, o‘zbek tilida bu sohadagi zamonaviytadqiqotlar ham batafsil o‘rganilgan. Bu ishda fonetik uslubiyatningtilshunoslikdagi boshqa tarmoqlar, masalan, sintaksis va semantika bilanaloqalari ham tahlil qilingan. Fonetik vositalar nafaqat tilni, balki uning badiiykuchini oshirishda ham muhim rol o‘ynaydi.