PARAMETRLI TENGLAMALAR ORQALI MATEMATIK MODELLASHTIRISH - Allayeva Mehriniso, (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada parametrli tenglamalar yordamida matematik modellashtirishning asosiy prinsiplarini tahlil etamiz. Parametrli tenglamalar - har bir o'zgaruvchi o'zining parametriga bog'langan tenglamalardir va ular ko'plab ilmiy va texnik sohalarda, jumladan, fizikada, muhandislikda, iqtisodiyotda va boshqa ko'plab sohalarda tizimli va aniq modellar yaratishda qo'llaniladi. Maqolada parametrli tenglamalar orqali harakatdagi ob'ektlar, energetik tizimlar, ijtimoiy va iqtisodiy jarayonlar kabi turli xil hodisalarni matematik modellashtirishga oid misollar keltiriladi. Shuningdek, parametrli tenglamalarni yechishning turli metodlari, ularning kompyuter texnologiyalari yordamida simulyatsiyasi va real hayotdagi qo'llanilishlariga oid misollar ko'rsatiladi. Maqola matematik modellashtirish jarayonini yaxshilashga qiziqqan mutaxassislar, talabalar va ilmiy hamjamiyat uchun foydali manba bo'lib xizmat qiladi.