MOLEKULYAR KINETIK NAZARIYA TUSHUNCHALARI - Sattorov Sarvar Nugmon O`g‘li (Ustozlar uchun, 2025)
Molekulyar kinetik nazariya fizikada moddalar harakatining mikroskopik darajadagi tushunchalarini izohlaydigan nazariyadir. Ushbu maqola molekulyar kinetik nazariyaning asosiy tushunchalarini, shu jumladan molekulalar va atomlarning tasodifiy harakati, ularning to‘qnashuvlari va bu jarayonlarning termodinamikaga ta'sirini ko‘rib chiqadi. Maqolada, shuningdek, gazlarning ideal gaz qonuni, Boyl-Mariott va Gay-Lussac qonunlarining molekulyar kinetik nazariyadagi izohlarini tahlil qilish hamda real gazlar va ularning xatti-harakatlarini tavsiflovchi molekulyar kinetik modellarga e'tibor qaratiladi.