ANDIJONNING CHOR ROSSIYASI MUSTAMLAKACHILIGI DAVRIDAGI IJTIMOIY- SIYOSIY XAYOTINI MATBUOTDA YORITILISHI - Davronova Rashidaxon Qahramon qizi, (Ustozlar uchun, 2025)
Chor hukumati umuman O’rta Osiyoni o’z mustamlakasiga aylantirib olar ekan, uning tuzgan tartibi albatta mahalliy mehnatkashlarni ezishga, ularning huquqlarini poymol qilishga qaratilgan edi. Biroq, chorizmning mustamlakachilik siyosati reaksion xudbinlik maqsadlarini ko’zda tutgan bo’lsa ham, taraqqiyot nuqtai nazaridan o’lkaning Rossiyaga qo’shib olinishi progressive ahamiyatga ega bo’ldi. Avvalo o’zaro qirg’inlik keltiruvchi feadal urushlar, janjallarga barham berildi.