NETO IQTISODIY SAMARADORLIK - Rahimova Sadoqatxon,; Akbarova Barno Shuxratovna, (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada neto iqtisodiy samaradorlik tushunchasi, uni hisoblash usullari va iqtisodiy qarorlar qabul qilishdagi ahamiyati yoritilgan. Tahlil davomida investitsiya loyihalarini baholashda qo‘llaniladigan asosiy ko‘rsatkichlar — sof joriy qiymat (NPV), ichki daromadlilik normasi (IRR) va diskontlangan to‘lovlar davri kabi indikatorlar o‘rganiladi. Shuningdek, neto iqtisodiy samaradorlikni aniqlashda resurslardan samarali foydalanish, xarajatlar va foydalarni solishtirishning roli haqida misollar orqali tushuntirishlar berilgan. Tadqiqot natijalari iqtisodiy samaradorlikni oshirish va strategik rejalashtirishda ushbu ko‘rsatkichlardan foydalanishning muhimligini asoslab beradi.