SUV TOZALASHDA TEZKOR FILTR KONSTRUKTSIYALARI ISHLAB CHIQISH - M.B.Tolipov,; A.Husanov,; M.M.Madraximov, (Ustozlar uchun, 2025)
Suvlarni tozalash va yumshatish jarayonida filtrlash jarayonining umumiy qonuniyatlari cho'kindi hosil bo'lishi bilan, teshiklarning to'liq va asta-sekin tiqilib qolishi va oraliq turi ko'rib chiqiladi: Filtr materiallarining optimal konstruksiyalari shakllantiriladi va suyuqlik namunalarida tozalangandan so'ng to'xtatilgan qattiq moddalar tarkibidagi qiymatlar asosida filtrdagi to‘ldiruvchilarni qiymati aniqlanadi. Ko'rib chiqilayotgan filtr materiallariga nisbatan filtrlash turlarini hisoblash usullari ishlab chiqiladi: Masalan ishlab- chiqarish korxonalarining texnologik suvlarini qattiq suspenziyalardan tozalash uchun sanoatda foydalanish maqsadida qatlamli filtrning optimal dizayni va uni shakllantirish usuli maksimal filtrlash hajmi, filtrlash tezligi va vaqti kabi filtr konstruksiyalarining asosiy xususiyatlarini hisoblash imkonini beruvchi geosintetik polimer muhiti, oddiy filtrlash vaqtini hisobga olgan holda filtr konstruksiyalarining maydonlarini qayta hisoblash amalga oshiriladi.