TELEGRAM MESSENJERIDA PSIXOTROP MODDALARNING NOQONUNIY SAVDOSI BILAN SHUG‘ULLANUVCHI JINOIY GURUHLAR FAOLIYATIGA QARSHI KURASHISHNING HUQUQIY VA TEXNIK YECHIMLARI - Maxammadjonov Muhammadali Muzaffar o‘g‘li, (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur bitiruv malakaviy ishida Telegram messenjeri orqali psixotrop moddalar bilan noqonuniy savdo qilish holatlari, ularning jamiyatga salbiy ta’siri hamda bunga qarshi huquqiy va texnik choralar tahlil qilinadi. Asosiy e’tibor Telegramda faoliyat yuritayotgan jinoyat guruhlarining ishlash uslublari, anonimlikdan foydalanish, kriptovalyuta orqali hisob-kitob qilish va avtomatlashtirilgan botlardan foydalanish kabi jihatlarga qaratilgan. Ishda O‘zbekistondagi real holatlar va statistik ma’lumotlar asosida tahlil o‘tkazilib, mavjud qonunchilik bazasi va xalqaro tajribalar bilan taqqoslash asosida samarali yechimlar taklif etiladi. Xususan, sun’iy intellekt, katta ma’lumotlarni tahlil qilish va raqamli forensika kabi zamonaviy texnologiyalar yordamida Telegram’dagi jinoyatlarga qarshi kurashishni kuchaytirish imkoniyatlari o‘rganiladi.