"THE ROLE OF CLASSROOM MANAGEMENT IN TEACHING A FOREIGN LANGUAGE" - Abdumutalov Muhammadqodir Isaqjon o'g'li; Diyoraxon Shamsuddinova (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada xorijiy tilni o‘qitishda sinf boshqaruvining (classroom management) o‘rni chuqur tahlil qilinib, uning o‘quvchilarning bilim olish jarayoniga, psixologik holatiga hamda umumiy o‘quv muhitiga ko‘rsatadigan ta’siri keng yoritiladi. Muallif xorijiy til o‘rgatish jarayonida pedagogning tashkilotchilik qobiliyatlari, sinfdagi dinamika, darsda qatnashuv darajasi, nizolarni oldini olish va boshqarish, shuningdek, vaqtni samarali boshqarish kabi omillar orqali dars sifati va o‘quvchilarning til o‘zlashtirish darajasiga ta’sir ko‘rsatishini asoslab beradi. Shuningdek, maqolada sinf boshqaruvining pedagogik strategiyalari – ya’ni rag‘batlantirish tizimi, faol tinglash, refleksiya tashkil etish, differensial yondashuv kabi vositalar orqali o‘quvchilarning faolligini oshirish yo‘llari ko‘rib chiqiladi. Zamonaviy yondashuvlar, jumladan, CLT (Communicative Language Teaching), TBLT (Task-Based Language Teaching) va flipped classroom metodikalarida sinf boshqaruvining o‘rni alohida tahlil etiladi.