BOR ATOM MODELINI O‘QITISH METODLARI - Izzatullayeva Shoxsanam Bahodir qizi; Qarshiyeva Adiba Chorshamiyevna (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Nils Bor tomonidan 1913-yilda taklif etilgan atom modeli yoritilgan. Bor modeli elektronlarning atom yadrosi atrofida faqat ma’lum orbitallarda harakat qilishi va energiya faqat diskret miqdorlarda yutilishi yoki chiqarilishini ta’kidlaydi. Model ayniqsa vodorod atomi spektr chiziqlarini izohlashda muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada modelning asosiy farazlari, fizik asoslari va ilm-fanga qo‘shgan hissasi tahlil qilingan. Bor atom modeli kvant fizikasining rivojlanishiga poydevor bo‘lgan nazariy kontseptsiya sifatida baholanadi.