MOBIL OPERATSION SISTEMALARDA XAVFSIZLIKNI TA’MINLASHNING DASTURIY YONDASHUVLARI. IOS VA ANDROID TIZIMLARIDA XAVFSIZLIK - Muhammaddiyorova Madina Bahodirjon qizi,; Umarov Bekzod Azizovich, (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada mobil operatsion sistemalarda xavfsizlikni ta’minlashning dasturiy yondashuvlari ko‘rib chiqilgan va Android hamda iOS tizimlarida qo‘llaniladigan dasturiy yondashuvlar taqqoslanganligi keltirilgan. Mobil qurilmalarning bugungi kundagi muhim rolidan tortib ularga qaratilgan xavfsizlikka qarshi tahdidlar, masalan, malware, fishing va ma’lumotlar o‘g‘irlanishlari kabi xavflarning tobora ortib va o‘zgarib borayotganigacha mavzu yoritildi. Bu kabi tahdidlarga qarshi kurashish uchun qo‘llaniladigan turli dasturiy usullar, jumladan, sandboxing, shifrlash, biometric tasdiqlash, ilova do‘konlarida (Play Store va AppStore kabi) qat’iy tekshiruv jarayonlarini va vaqtida yangilanishlar ham ushbu maqolada ko‘rib chiqildi.