IJTIMOIY STATISTIK MA’LUMOTLAR ASOSIDA SUN’IY INTELLEKTNING KLASSIFIKATSIYA MODELLARINI QO‘LLASH USULLARI. - Avezmatov Ixtiyor Davlatyorovich; Babayev Saidmuxammadjon Saidkamolovich; Shermatov Boburjon Inoyat O‘g‘li (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada sun’iy intellektning ijtimoiy statistik ma’lumotlarga nisbatan klassifikatsiya modellarini qo‘llash imkoniyatlari va usullari tahlil qilinadi. Katta hajmdagi demografik, iqtisodiy, ta’lim va sog‘liqni saqlash sohasiga oid axborotlarni avtomatik tarzda toifalarga ajratish orqali ijtimoiy muammolarga aniq va tezkor yechimlar ishlab chiqish imkoniyati kengaymoqda. Maqolada mashina o‘rganishining klassifikatsiya modellari (logistik regressiya, qaror daraxtlari, neyron tarmoqlar va boshqalar) asosida fuqarolarni ijtimoiy toifalarga ajratish, resurslarni samarali taqsimlash, xavf guruhi aniqligi va individual xizmat ko‘rsatish samaradorligini oshirishdagi roli ochib beriladi. Shuningdek, modellarni qo‘llashdagi afzalliklar, cheklovlar va ehtiyot choralari haqida ham fikr yuritiladi.