ONA TILI DARSLARIDA NUTQ MADANIYATINI SHAKLLANTIRISH - Raxmatova Zilola (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ona tili darslarining yosh avlodda nutq madaniyatini shakllantirishdagi o‘rni va ahamiyati tahlil etilgan. Nutq madaniyati tushunchasi, uning muloqot jarayonidagi roli hamda shaxsning ijtimoiy hayotidagi ta’siri keng yoritilgan. Maqolada o‘quvchilarning og‘zaki va yozma nutqini rivojlantirishda ona tili darslarining metodik imkoniyatlari, interaktiv yondashuvlar va adabiy til me’yorlariga amal qilishga oid usullar tahlil qilingan. Shuningdek, dars jarayonlarida qo‘llaniladigan amaliy mashg‘ulotlar, bahs-munozaralar, matnli ishlanmalar va ijodiy topshiriqlarning nutq madaniyatini shakllantirishdagi o‘rni haqida fikr yuritiladi. Maqolada ona tili o‘qituvchisining roli, zamonaviy pedagogik yondashuvlar va nutqiy faollikni oshirishga qaratilgan takliflar ilgari suriladi.