FRAMEWORKLARNING FARQLARI AVZALLIKLARI VA KAMCHILIKLARI - Mamatqodirov Mahammadali,; Rahmatjonova Marjona, (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: shbu maqola zamonaviy dasturiy ta’minot ishlab chiqish sohasida keng qo‘llanilayotgan framework tushunchasi, uning vazifalari, tuzilishi va turli toifadagi frameworklar o‘rtasidagi konseptual hamda funksional farqlarni chuqur tahlil qiladi. Frameworklar - bu dasturchilarga takrorlanuvchi kodlarni yozmasdan turib, tizimli, modullashtirilgan va tezkor dasturiy mahsulot yaratish imkonini beruvchi tayyor dasturlash muhitlaridir. Ushbu maqolada frontend, backend, mobil va krossplatformali frameworklarning ichki arxitekturasi, ishlash mexanizmi va qo‘llanilish kontekstidagi asosiy farqlari mukammal tarzda tahlil qilinadi.Frameworklardan foydalanish dasturchilar uchun bir qator afzalliklarni, jumladan, ishlab chiqish tezligini oshirish, kodning yagona struktura asosida yuritilishini ta'minlash, xavfsizlik va texnik xizmat ko‘rsatishdagi yengilliklarni taqdim etadi. Shu bilan birga, frameworklar bilan ishlashda vujudga keladigan ba’zi salbiy jihatlar – masalan, o‘rganishdagi murakkablik, texnik qarzning to‘planishi, mustaqillik cheklovlari va moslashuvchanlikning kamayishi – ham maqolada keng yoritiladi.